DOLAR 34,5450 0.18%
EURO 36,0148 -0.62%
ALTIN 3.006,441,51
BITCOIN 34258321,48%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İran Cumhurbaşkanı Reisi Meşhed’teki İmam Rıza Türbesi’nde defnedildi

İran Cumhurbaşkanı Reisi Meşhed’teki İmam Rıza Türbesi’nde defnedildi

ABONE OL
Mayıs 24, 2024 05:35
İran Cumhurbaşkanı Reisi Meşhed’teki İmam Rıza Türbesi’nde defnedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Helikopter kazasında yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin cenazesi, Meşhed’deki İmam Rıza Türbesi’nde düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Reisi, Tebriz, Kum, Tahran ve Bircend kentlerinde düzenlenen veda törenleri sonrasında bugün Meşhed kentinde son yolculuğuna uğurlandı.

Güney Horasan eyaletine bağlı Bircend kentinde gerçekleştirilen töreninin ardından memleketine getirilen Reisi’ye veda dolayısıyla Meşhed sokaklarında, özellikle de toprağa verildiği İmam Rıza Türbesi çevresinde posterleri ve matemi simgeleyen siyah bayraklar asıldı.

Havalimanında karşılanan Reisi ve kazada ölen diğer iki yetkilinin cenazesi daha sonra ülkenin en kutsal mekanı sayılan İmam Rıza Türbesi’ne getirildi.

Türbe dışında ve içinde yoğun kalabalığın katılımıyla düzenlenen tören Kur’an- Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra Reisi ve diğer yetkililer için dualar edildi ve mersiyeler okundu.

Törene çok sayıda ülkeden üst düzey temsilci ve bakanlar ile İranlı sivil ve askeri yetkililer katıldı.

Reisi’nin cenazesi, akşama doğru İmam Rıza Türbesi’nin içinde kendisi için hazırlanan alanda toprağa verildi.

Reisi’nin defnedildiği Meşhed’le olan özel bağları dikkati çekiyor
Reisi’nin defnedildiği Meşhed, memleketi olmanın ötesinde, ailesi ve kayınpederinin önemli nüfuza sahip olduğu bir kent olarak biliniyor.

Eski ismi “Sanabad” olan yerleşim yerinin bu kadar büyümesinin en önemli sebebi ise Şii inancında “12 İmam” silsilesinin sekizinci imamı olarak kabul edilen Ali er-Rıza’nın türbesinin burada bulunması.

Şii inancına göre 12 İmam’dan yalnızca birinin İran’da olması türbeyi ülkede en önemli dini mekan haline getiriyor.

Reisi ailesinin ismi Meşhed’in en önde gelen kurumlarından olan Astan-ı Kuds-i Rezevi Vakfı ile anılırken, vakıf, Şii Müslümanlar için en önemli isimlerden kabul edilen İmam Rıza’nın türbesinden sorumlu çok yönlü iktisadi, mezhebi ve kültürel bir yapı.

Reisi, Tebriz, Kum, Tahran, Bircend kentlerinde düzenlenen veda törenleri sonrasında bugün Meşhed kentinde yapılan cenaze töreniyle ülkenin en kutsal mekanı sayılan İmam Rıza Türbesi’nde defnedildi.

Reisi’nin Meşhed’deki kökleri ve kariyeri
Reisi, 1964 yılında Meşhed’in Noghan ilçesinde doğdu. Reisi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre babası Hüccetulislam Hacı Reis Saadeti de Meşhed’de bir din adamıydı. Henüz 5 yaşındayken babasını kaybetti. Reisi, Meşhed’in Nevvab medreselerinde eğitim gördü.

Daha sonra ülkenin dini merkezi Kum’daki dini okullarda okurken Muhammed Rıza Şah’a muhalif din adamlarıyla ilişki kurdu ve Ayetullah Humeyni’nin genç destekçileri grubuna katıldı. 1979’daki devrimden sonra Reisi, iktidar merdivenini etkileyici bir hızla tırmandı.

Reisi, Kerec ve Hemedan şehirlerinin savcısı olduğunda henüz 20 yaşındaydı ve 1982’den 1984’e kadar Hemedan eyaletinin savcısı olarak görev yaptı. Reisi, İran’ın “devrimci” sisteminde oldukça fazla otoriteye sahip önemli bir yetkili haline geldi.

Aynı dönemde 23 yaşındayken İran’ın en etkili din adamlarından biri olan Meşhed Cuma İmamı Ayetullah Ahmed Alemelhuda’nin kızıyla evlendi.

Reisi’nin İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Meşhed’deki temsilcisi Ayetullah Ahmed Alemelhuda’nin kızıyla evlenmesi konumunu daha da güçlendirdi.

Helikopter kazasında ölen Reisi, 1998 yılında ise Tahran’da önce başsavcı yardımcılığına atandı daha sonra Tahran Savcısı olarak görev yaptı; yaklaşık 5 yıl Tahran Savcılığı’nın başkanlığını yürüttükten sonra “Genel Denetleme Teşkilatı”nın başına getirildi.

Ardından bir süre İran yargısında üst düzey görevler üstlendikten sonra Reisi, 2016’da İran lideri Hamaney’e en yakın kurumlardan biri olan ve yüzlerce şirketi bünyesinde barındıran Astan-ı Kuds-i Rezevi’nin başkanlığına getirildi.

Bu dönem aynı zamanda ülke liderini seçme veya azletme yetkisine sahip 88 din adamından oluşan Uzmanlar Meclisinde de üye olarak görev yapan Reisi, 2019’da ise Hamaney tarafından Yargı Erki başkanlığına getirildi, 2021’den ölümüne kadar da ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r